Tuesday, January 12, 2010

Demo yang Emo

Port Dickson, May 2009Aku tengok rakyat Malaysia sekarang sudah ada akitiviti masa lapang yang baru.

Demonstrasi jalanan.

Antara waktu kegemaran, lepas sembahyang Jumaat. Aku ingatkan waktu lepas sembahyang itu adalah masa yang baik untuk tenang-tenang di rumah. Rupanya tidak. Ramai yang sanggup berpanas terik melaungkan slogan-slogan yang beremosi.

Aku sokong aktiviti demonstrasi ini. Ianya bagus untuk mengingatkan kerajaan siapa sebenarnya yang memegang kuasa dalam sistem demokrasi. Jangan bagi kerajaan selesa sangat.

Tapi kalau nak berdemo pun, pilihlah isu yang heavy-heavy sikit.
Ini kadang benda-benda merepek pun nak berdemo.

Janganlah nak opposing for the sake of opposing. Kena pakai otak sikit.

Aku bukan pro-kerajaan sangat pun. Banyak juga cara kerajaan yang aku tak setuju. Antaranya cara mereka melakukan pembangunan.
Semuanya hanya dari aspek lahiriah sahaja. Pengisiannya kosong. Tengoklah macam mana mentaliti rakyat Malaysia sekarang. Itu tak sentuh lagi dalam bidang seni. Ambil industri filem contohnya. Nak bandingkan filem-filem Malaysia dengan filem-filem Indonesia ataupun Thailand pun malu.

Kamu nak satu isu yang layak didemonstrasikan? Nah ambil satu.
Pasal Sekolah Satu Aliran.

Benda ini ada disebut dalam Parlimen tapi mendapat tentangan. Akibatnya, projek ini mungkin tak akan terjadi langsung.

Benda ini sangat berfaedah buat masa depan Malaysia, tapi kerajaan tak laksanakan. Bukankah ini satu sebab yang baik untuk bangun, capai pembesar suara dan kain rentang dan turun berdemo?

Perbezaan aliran sekolah yang membuatkan semangat perkauman masih kuat di negara ini. Interaksi antara kaum kurang. Kurang interkasi bermakna kurang rasa memahami. Kurang rasa memahami menghasilkan rasa prejudis. Rasa prejudis yang kuat menimbulkan syak wasangka yang akhirnya menemarakkan semangat perkauman.

Tak pernah tengok filem Gadoh ke? (filem fevret Ap selain cerita-cerita yang dibintangi Liyana Jasmay)

Dan semestinya Bahasa Kebangsaan Malaysia yakni Bahasa Melayu akan lebih subur jika Sekolah Satu Aliran yang bahasa pengantarnya Bahasa Melayu ditubuhkan.
Kadang-kadang sakit hati pun ada bila nak bercakap dengan apek-apek ini. Cakap serupa setan. Hirup udara Tanah Melayu ini dah berpuluh tahun tapi Mat Pakistan jual karpet yang baru sampai 3 bulan lagi sedap bila nak bawa bersembang.

Ada yang membangkang kerana takut budaya asal mereka terhakis bila masuk Sekolah Satu Aliran ini. Jangan merepek. Dalam zaman MTV ini, mana ada budaya lagi dah. Kalau ada pun bila musim perayaan. Baik yang Melayu, Cina, India, Sikh, Iban, Kadazan, Lain-Lain.

Ada yang kata tak perlu pasal PLKN dah ada. Mana cukup. Yang pergi berapa kerat sangat pun. Dan perasaan prejudis yang terbina bertahun-tahun tak akan cair dalam masa 3 bulan. Ya memang ada interaksi antara kaum. Memang kami tidur bersama(katil lain-lain) tapi bila melepak, bila duduk masa makan, Melayu sama Melayu, Cina sama Cina, India sama India.
Aku tahu semua ini pasal aku veteran PLKN.


Aku tak tahu nak cakap(baca:taip) apa dah. Nah ambil penutup paling cibai dalam sejarah penulisan aku. Kalau cikgu BM aku baca mahu aku kena lepuk.

Kalau kamu mahu Malaysia aman damai, sila pakai otak. Fikir sendiri dan jangan suka mengikut.


p/s: gambar kelihatan seperti 1Malaysia padahal sebenarnya semua jenis makan sambal belacan.

4 comments:

Kucin said...

tp a ..wa talak kesah ini negala
mau kacau ka mau pelang ka.
wa duit sudah banyak
itu ha olang banyak ckp bkn islam punya olang x boleh pakai nama Allah

wa sokong itu geleja pakai nama Allah punya.
wa talak kesah..wa apa peduli.
wa sudah kaya.wa duit simpan switzerland
bia sama melayu lagi gadoh wa lagi suka

lpas ini wa mau panggil wa punye kawan.itu peloksi(proksi) mossad.singapore.
kasik bom masjid

wa manyak suka huru hara.ini hari pun wa ada keluar paper sbb wa sokong itu bkn islam guna Allah

Anonymous said...

Salam,

Mohon Sdr ke laman blog berikut:

http://satusekolahuntuksemua.wordpress.com/

Sokongan Sdr terhadap kempen SSS diperlukan dgn cara pamer logo SSS secara kekal.

Terima kasih.

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

金瓜米粉Jason said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社