Wednesday, December 30, 2009

Teluk Intan Punya UP-date


1. Teluk Intan telah berjaya naik satu lagi anak tangga kerana telah mendapat lintas langsung khas daripada RTM. Seronok penduduk-penduduk Teluk Intan terutamanya golongan muda-mudi. Adalah sikit aktiviti lain daripada asyik melepak depan Menara Condong.

2. Aku dapat maklumat bahawa seorang mamat berambut blonde memakai baju "I Heart FF" telah berjaya masuk ke kaca TV. Mamat itu dan rakan-rakannya bersarapan sebelah meja aku di Ha Roti Canai. Semangat betul diorang nak ber-shuffle sampai pukul 8 lebih lagi dah bersiap.

3. Sebuah Ferrari F430 yang membuat penampilan di autoshow betul-betul menaikkan nafsu aku. Memang pure pornography. Tapi apa pasal dia punya owner pergi mod sampai bunyi dah jadi macam kereta Jepun? Mana pergi bunyi pure Italian thoroughbred?

4. Pertandingan sound system kereta macam biasa memang aku tak minat. Aku lagi minat tengok budak-budak shuffle tepi-tepi kereta. Sampai ada yang berpeluh-peluh lenjun satu badan. Restecp!

5. Hari Ahad adalah untuk kereta Mini dan motorsikal British antik. Ini memang champion! There's no school like the old school. Budak-budak shuffle, sila ambil perhatian.

6. Secret Recipe telah membuka cawangan baru di Teluk Intan. Memang panik. Penuh memanjang. Member-member aku semua gelak tapi aku syak diorang pun pergi juga senyap-senyap. Itu Vengga Boyz bukan boleh percaya.

7. Projek Metro tertangguh lagi.

8. Aku punya short bola Umbro yang sedap telah tertinggal di Bukit Merah. Ini semua awek baju pink dan kereta api gatal punya pasal.

9. Dengar cerita Vengga Boyz Teluk Intan akan membuat lawatan balas ke utara. Jum. Kita lajak sampai Thailand. Kalau tak puas lagi, kita lajak sampai Vietnam. Lepas itu kasi gelak sama diorang pasal kalah bola.

10. Apa pasal Alor Setar tak tayang Mualaf ha? Sial betul.




Thursday, December 17, 2009

the Internet is full of Morons.



Aku memang dah lama pegang kepercayaan itu.

Tapi baru tadi aku dapat satu bukti yang memang tak dapat disangkal lagi.

Kalau macam ini orang Malaysia, memang aku mengeluh panjang.


Malaysia, kita ada masalah.


Baca link
ini. Sampai habis.
Kemudian anda fikir, ianya fakta atau fiksyen.


Selepas itu, baca pula komen-komennya. Sampai habis.

Kalau anda tak mengeluh panjang, disarankan supaya anda jumpa doktor dengan segera.



Serius aku tak faham apa ada dalam kepala otak mereka ini.

Yang paling tak boleh
blah, dah ada orang sound kata benda itu merepek-repek sahaja, bukan serius, tapi masih lagi ada orang yang letak komen yang err... aku klasifikasikan sebagai 'tak membina'.

Ini jelas menunjukkan trait-trait tipikal rakyat Malaysia.



Yang pertama, tiada
developed sense of humour. Benda betul dengan parody pun tak reti nak beza.

Yang kedua, malas membaca (atau tak tahu 'membaca' langsung?). Sudah terang lagi bersuluh benda itu merepek dia pergi percaya. Lepas itu orang dah
sound dah tulis kata benda itu merepek, tak betul, main-main sahaja, dia pergi percaya lagi. Maksudnya dia tak baca komen-komen yang ditulis sebelumnya. Ataupun otaknya selalu sangat diceramah dengan benda merepek sampaikan lagi merepek ceritanya, lagi cepat dia percaya.

Yang ketiga, suka memberi komen tentang apa yang dia tidak tahu dan tidak faham. Benda belum faham betul-betul, dia dah laju keluar hujah-hujah 'bernas'. Tak reti nak
sit back and relax, back off a bit to get the bigger picture and please, for the sake of mankind, stop thinking with your penis.

Yang keempat, rakyat Malaysia ketagih dengan drama politik. Ini aku syak berpunca daripada kegagalan stesen tv tempatan menyajikan drama-drama yang hebat untuk memenuhi nafsu rakyat Malaysia yang suka berdrama. Limpahan drama-drama dari seberang yang tidak berkualiti menyebabkan rakyat Malaysia beralih kepada drama-drama politik tempatan yang lebih raw, lebih real dan lebih badass. Ianya juga seiring dengan slogan "Support our local act" yang menjadi kegilaan muda-mudi.



Ini memang betul-betul memeningkan kepala.

Majoriti di kalangan pengguna internet adalah bodoh. Ini menjadikan internet sudah tidak
cool lagi.


Lepas ini aku nak cari kawan di kalangan mereka yang tidak menggunakan internet dan FB.
Biarpun dia suka ber-shuffle.




Disclaimer : start dari point 4 ke bawah, itu gua dah merepek. Lu orang jangan nak percaya pula. Karang mula nak hentam gua macam-macam padahal lain gua tulis lain yang lu baca. Tapi gua memang berharap stesen tv kita insaf dan kembali ke pangkal jalan.


Wednesday, December 16, 2009

I'm Eighteen



Tadi gua bantai menyanyi lagu ini kejap masa gua sibuk kutip baju nak basuh.

Adik gua yang tengah tidur terus bangun sound gua.

"Udah-udah le tu. Kau dah tua. Bukan 18 lagi."

Kimak betul. Touching gua ini macam.
Gua tak keluar beli lauk baru lu kalut. Makan la nasi kosong tu.

Monday, December 14, 2009

Kemaskini Ringkas Sebelum Pergi Sidai Baju

1. Semalam dan kelmarin aku dipaksa pergi ke kenduri kahwin. 2 hari berturut-turut. Memang gila. Musim mengawan punya pasal. Lebur sudah rekod aku bertahun tak menjejakkan kaki ke kenduri kahwin. Diriku terasa hina sekali.


2. Aku tak turun Kota Lucah rasanya 16 haribulan ini. Tak kena timing lah. AL Capone kena bedah. Rabu atau Khamis ini baru boleh ambil. Memang tak dapat turun lah. Kepala Agong pun aku tak berapa nak cukup. Jangan risau. Zaman menganggur Krebat itu aku rasa lama lagi. Banyak masa lagi nak menurun di Kota Lucah.



3. Aku akan turun Teluk Intan dalam masa terdekat. Cuma masih menunggu tarikh yang sesuai. Aku dah
consult sama bomoh Siam dengan Laos. Mereka kata hujung minggu ini atau awal minggu depan adalah masa yang baik untuk sinergi positif. Pergerakan bintang dan cakerawala seiring dan sejalan dengan pergolakan tenaga positif muka bumi. Aku dengar seminggu itu akan penuh dengan aktiviti kemanusiaan, keagamaan, ketuhanan dan penuh dengan kebaikan. Ini memerlukan persiapan rapi dari segi lahiriah, jasmaniah, rohaniah, Rodziah dan segala macam ah lagi. Aku cuma tengah tunggu kata putus bomoh Hindu.


4. Last but not least, ini satu video untuk kasi panas sikit aktiviti kemanusiaan pada percutian ibadah ini.



Tuesday, December 8, 2009

Aktiviti Fogging Sekitar Alor Setar-Jitra Kala Malam Bulan Mengambang


Malam minggu lepas(malam minggu di Kedah adalah Jumaat malam Sabtu), gua dapat maklumat bahawa upacara shuffle eh silap, upacara perkumpulan geng-geng skuteris klasik peringkat utara akan dijalankan. Siang gua penat kacau kari buat kenduri daging korban tak habis lagi, tapi gua gagahkan juga keluar pada malam penghulu segala lepak itu.

Janji pukul 8.30, gua 8.20 lagi dah keluar rumah menuju ke tapak perkumpulan di bengkel RARE(rare sungguh nama bengkel ni) di Alor Merah, Alor Setar. Gua sampai tepat pukul 8.30. Gua memang jenis yang menghormati masa punya. Bukan macam geng Perlis sama Pendang. Dekat dua jam lebih baru sampai. Penat gua tunggu. Pinggang gua sudah sengal-sengal akibat mengacau gulai kawah pada siang hari.

Geng SP sama Penang lagi murtad. Jam agaknya setting ikut waktu tempatan Bangladesh. Dah penat tunggu kitorang gerak dulu. Semangat gua naik bila asap-asap 2 lejang dah berkepul-kepul bersalaman dengan dingin udara malam.





Ada dalam 50 biji la juga. Perjalanan menuju ke Jitra. Mencari char kuetiau. Jalan cantik. Rata dan luas. Alamatnya semua menunduk la.

Semua pun pergi berderaappp. Sampai ada yang rosak-rosak. Halamak!

Sampai Kepala Batas berhenti sekejap. Tunggu jentera yang rosak. Bila semua dah kumpul perjalanan disambung semula. Sampai Jitra tiada meja. Semua penuh. Terus ke kedai char kuetiau berhampiran Yawata di Bandar Darul Aman(orang lama panggi Tanah Merah).


aktiviti fogging sedang berjalan lancar

Boleh tahan juga champion dia punya char kuetiau. Boleh celen Ala Din. Gua tak ingat nama dia tapi kalau lu nak cari, signboard kedai warna merah. Servis pun pantas dan efisien.

Lepak punya lama duk menunggu geng SP. Embun pagi dah merembes baru nak sampai. Sementara nak tunggu geng SP melantak gua dah naik mengantuk.

Semua dah selesai, arahan dikeluarkan untuk mula bergerak pulang. Bandar Darul Aman telah diberi aktiviti fogging secara percuma.



kelihatan motor champion di situ

Singgah Petronas sebentar untuk mengisi perut jentera pula. Mana boleh perut rider saja yang dijaga. Kadang-kadang motor makan lagi mahal dari rider. Dasar anak manja kesayangan.

Tengah tunggu sesi isi minyak selesai, gua nampak ada 2 3 motor tengah setting. Lepas itu arahan dikeluarkan bahawa perjalanan pulang akan melalui highway.

Setting motor dan highway? Ini petanda upacara keramat. Upacara fogging masih berjalan rancak. ada 2 3 kereta yang berhenti di stesen minyak yang sama. Sama ada menunggu rakan atau teruja melihat skuter besi dari Itali, ha itu yang kita tak tahu.





Perjalanan di sambung semula. Masa berhenti di lampu isyarat sebelum masuk highway, gua perasan orang depan asyik usha belakang sambil senyum-senyum. Senyum penuh bermakna.

Masuk highway, semua pun menunduk.

Semua balik menderaappp. Sampai ada yang rosak-rosak. Halamak!

Sampai di Tol AS Utara, berhenti sebentar menunggu jentera bermasalah. Destinasi seterusnya ke Istana Anak Bukit untuk bergambar. Tapi kepala gua dah mengantuk gila babi.

Siapa suruh lalu depan rumah gua. Gua pun terus melencong balik rumah. Panggilan katil lebih kuat.

Sampai rumah, gua tukar baju terus landing.


Sekian sahaja laporan saya, Karam "Singh is King" Walia untuk TiviTiga.


semua gambar gua ambil dari sumber lain tanpa kebenaran.
kamera gua tak siap servis lagi.

Wednesday, December 2, 2009

HOOOOLLYYYY FUCK!

Sila klik link ini dan tonton sampai habis.
Biar apa pun terjadi, badai melanda ke, karam di lautan api ke, tolong tonton sampai habis.


Kawan-kawan, kita ada masalah.


Tunggu gua sampai Teluk Intan.
Kita akan banteras masalah ini hingga ke akar umbi.

Mula dengan Dataran Menara Condong, kita gerak ke depan The Store.


Kawan-kawan, sekarang sudah boleh mula untuk mengasah pedang samurai atau perasapkan keris pusaka atau menajamkan mata kapak tetak rusuk lembu itu hari.

Persiapkan diri kita.

Ada darah yang akan tumpah.

Monday, November 30, 2009

Percintaan Terhalang Kerana Awekku Seorang Yahudi. Shalom Dude!




Gua dah memang tiada kerja.


Baru tadi awek gua mengaku dia ini darah keturunan yahudi. Macam Khairil Yazid lah jugak.

Selama ini Melanie simpan dari pengetahuan gua. Katanya dia takut cintanya tak berbalas angkara darah dan keturunan.


Well, dia silap.

Gua tak pernah tak suka orang Yahudi. Rasul-rasul sebelum Muhammad banyak keturunan Yahudi.

Yang gua tak suka, pegangan Zionism. Macam Khairil Yazid.
Apa-apa pegangan yang menganggap kelompoknya lebih superior daripada kelompok lain memang gua tak suka.

Apa sibuk-sibuk nak jadi kuat, nak bolot semua.

Jerusalem/BaitulMaqdis itu, kenapa perlu berebut? Tak boleh berkongsi?

Wailing wall ambil kat Yahudi, Masjidil Aqsa kepada Islam. Masing-masing buat ibadah masing-masing. Jangan kacau orang lain. Apa payah.

Dah. Gua nak sambung dating. Dengan awek yahudi gua.


Shalom, dude!

Gila Malas



Bila balik bercuti memang macam gampang dia punya malas nak update.

Ini pun gua update sekadar melepaskan kentut di sofa.

Team Proton-MEM berjaya mendapatkan tempat kedua di IRC pusingan Scotland.

Pemandu Neo S2000, Alister McRae, adik kepada jagoan rally mendiang Colin McRae, anak kepada jagoan rally juga, Jimmy Mcrae, berjaya menghabiskan perlumbaan di tempat ketiga.

Bagaimanapun, emenang pusingan Scotland ini yakni Peugeot telah dibatalkan kerana melanggar spesifikasi yang ditetapkan. Jadi,pasukan Skoda naik tempat pertama, Proton naik tempat kedua.

Walaupun kemenangan hanya atas sebab teknikal, apa-apa pun gua tabik spring sama lu orang.

Semoga maju jaya untuk pusingan 2010 dan tahun-tahun berikutnya.




Wednesday, November 25, 2009

Dana Untuk Gua



Sila abaikan dapur yang berselerak. Bukan salah aku.
Kali terakhir aku perasapkan dapur itu masa aku masak nasi goreng buat sahur.


Aku memerlukan dana untuk lens baru.

Aku rasa macam nak cilok saja peti ais yang disediakan pihak UTP.
Nak jual di pasaran gelap.

Dapat juga barang seratus dua.


Siapa mahu terlibat?

Laba kita kongsi sama rata.


Sunday, November 22, 2009

Sonata Musim Hujan

Aku ingat nak buat satu cerita fiksyen romantikarat berkaitan musim hujan.

Aku nak tribute cerita ini pada pundi kencing aku yang terpaksa kerja lebih masa dan muatan ketika musim hujan ini.

Agak-agaknya boleh
blah tak?

Friday, November 20, 2009

Its the Basterds, Bastard!

Sekarang Inglorious Basterds ada dalam tangan gua.

Hydraulics, pergi main jauh-jauh.

Gua nak layan Melanie gua dulu.

Wednesday, November 18, 2009

Pengaruh Media Kotak TV Dalam Pergerakan Kawalan Minda Dan Kesan Terhadap Aktiviti Permotoran Negara : Satu Analisis Awal

Seekor Zionis Ultra-Orthodoks sedang cuba meng-"Anwar Ibrahim"-kan
sebuah Kemboroi Lombong



Penampakan Bigfoot





Sekarang tajuk-tajuk post aku semua sudah macam thesis orang-orang berilmiah saja. Ini mesti pengaruh musim peperiksaan sudah naik sama kepala.

Itu hari aku sembang sama member aku. Tiba-tiba ada sebuah Persona lalu. Smart juga dia punya bodykit. Kemas.

Tapi aku cakap, apa barang buat luar dulu, kasi enjin kuat dulu la baru usik luar. Member aku terus bangkang. Katanya buat luar dulu baru betul. Enjin usik kemudian. Tak payah langsung pun tak mengapa.

Lama aku berfikir. Apa pasal kebanyakan orang yang aku jumpa lagi suka buat kereta jadi lawa dari buat kereta jadi laju.

Pagi tadi, tengah atas jamban, aku dapat jawapannya. Ini semua pasal Hollywood.

Aku ambil contoh francais yang paling popular, Fast n Furious. Kesemua 4 siri aku dah tengok, semua langsung tak memupuk minat untuk menjadi laju. Memang diorang bercakap pasal nak pergi laju, tapi mesej itu ditenggelamkan dengan visual-visual kereta-kereta yang dimekapkan merepek-repek. Spoiler besar macam sayap 747, rim sebesar perut ibu mengandung, berkilat macam iklan Colgate, offset panjang macam errr... seorang kulit hitam.

Itu tak masuk lagi dengan pelekat-pelekat vinyl yang terang-terang pencemaran visual. Awek-awek lagi.


Lagi satu pengaruh besar yang memupuk minat songsang ini adalah francais game Need For Speed. Aku tengok ketika orang lain sibuk dan padankan bodykit dan spoiler yang sesuai, aku asyik tala brek untuk front bias atau rear bias takpun tala steering jadi oversteer atau understeer. Visual selalu aku biar standard saja. Simpan duit untuk beli barang kalau dapat performanceunlock.


Apa yang aku dapat simpulkan, manusia yang memilih jalan visual daripada performance adalah kerana dia berminat kepada kereta bukan kerana kepuasan memandu, tapi sebab lain.

Mungkin kerana ingin kelihatan cool, menjaga imej atau apa-apa lagi yang berkaitan tentang pandangan orang lain, bukan kerana kepuasan diri. Awek adalah salah satu faktor yang dimanipulasikan (budak-budak PPSMI yang tak faham pergi tanya orang lama).


Aku boleh bayangkan. Ada satu awek approach kereta lu.

Awek : "Nice car"

Lu : "Boleh la tahan. Enjin asal aku dah rebore. Masuk piston 1JZ. Turbo pun dah tukar pakai Garrett punya. Suspension adjustable ni. Clutch pun pakai ceramic"

Awek : "Errr.. OK. Bye"


Sebab itu aku selalu perasan, mamat-mamat yang kereta just-for-show-not-for-go ini selalu menjaga imej. Kemeja polo kolar tegak, rambut pun tegak berminyak. Kadang-kadang ada highlight sikit-sikit. Metroseksual. Jenis yang pakai produk pelembap kulit. Barang kosmetik unutk rambut saja dah 5 jenis. Kadang-kadang aku tengok dah rupa gay macam.... ok aku malas nak petik nama siapa-siapa.

Pasal kereta baginya adalah satu pelengkap imej. Jenis-jenis ini rajin basuh kereta saja. Kalau dah buat enjin, memang enjin jadi fragile, tak reliable. Tapi segala titik peluh menservis enjin itu akan dibalas apabila kau pulak mengerah tenaganya suruh dia berpeluh. Tapi puak-puak ini apa kisah. Janji kereta lawa.


Itu pasal kalau pergi tengok drag battle, kereta-kereta bertanding yang road legal semua simple-simple saja. Kadang-kadang memang tak tukar langsung bodykit dari kilang. Ada pun kadang-kadang sticker sikit-sikit. Padahal semua kereta itu dah murtad dari ajaran asal mereka. Semua dah menyembah syaitan kelajuan.

Mereka ini adalah jenis yang menggunakan kereta untuk kepuasan diri. Mereka ini jenis yang suka tonton Initial D dan Top Gear.

Jenis celah-celah kuku ada hitam-hitam bekas minyak. Apahal nak main kereta takut kotor. Nak bersih pergi main Lego.


*******************************************


Aku dengar cerita ada satu gengster dari Australia balik Teluk Intan nak buka game.
Ada berani ke?

Dia ingat semangat Bathurst dai tu boleh pakai sangat ke?

Dia tak tahu sekarang ini driver-driver dan penumpang AAAAcv 5611111 semua kawal stering macam brader Nikmaat tebar roti je.

Friday, November 13, 2009

Permainan Emosi Dan Hubungan Antara Manusia Dan Mesin : Satu Pembakaran Awal

Khas untuk macha-macha Antera Motorsports yang berpangkalan di Teluk Intan, Perak.





Kasi up satu lagi......





Dan tidak dilupakan....






Amacam?
AAAACV 5611111 dah siap setting?

Gua tak sabar nak tapau BGF 2277 dengan hanya 88 kuasa kuda.

Tuesday, November 10, 2009

Binatang Gig Terunggul 2

Tiket bas pergi balik : Rm40.40
Entrance : RM50.00
T-shirt : Rm35.00

Melompat-lompat angguk kepala sambil menyanyi dengan band punk legendary MADchester : Priceless.


Some things money can't buy.
Everything else, there's punkrock and rock n roll.

Binatang Gig Terunggul



Kalau lu orang kenal gua, lu boleh cam mana satu.

Buzzcocks - Ever Fallen In Love

You spurn my natural emotions
You make me feel like dirt and I'm hurt
And if I start a commotion
I run the risk of losing you and that's worse

Ever fallen in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
You shouldn't've fallen in love with

I can't see much of a future
Unless we find out what's to blame what a shame
And we won't be together much longer
Unless we realize that we are the same

Ever fallen in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
You shouldn't've fallen in love with

You disturb my natural emotions
You make me feel like dirt and I'm hurt
And if I start a commotion
I run the risk of losing you and that's worse

Ever fallen in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
You shouldn't've fallen in love with

Ever fallen in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
Ever fallen in love in love with someone
You shouldn't've fallen in love with

Now We Have Our Own The Godfather Series

Kalau di US ia berkisar tentang mafioso, di Malaysia ia berkisar tentang mufti-oso.


Semuanya pasal berita Dr. Asri kena tangkap pasal dengan JAIS. Gua ingat tangkap basah. Terkejut setan gua. Apahal bekas mufti kena tangkap basah. Geng Mat Sabu ke apa.

Rupanya pasal bagi ceramah tak ada kelayakan.

Baru gua tersedar, yang rupanya pejabat agama ini dijalankan seperti organized crime syndicate.


Kalau The Godfather ada Corleone Family, Tattaglia Family, Barzini Family, kita ada Pejabat Agama Kedah, Pejabat Agama Perlis dan Pejabat Agama Selangor.


Ketika Sollozzo datang ke Don Corleone untuk mendapatkan pertolongan kewangan dan perlindungan polis dan politik untuk bisnes barunya, Don Corleone menolak walaupun Sollozzo telah mendapat lampu hijau dari kesemua family-family lain di New York. Ini kerana Don Corleone berpendapat bisnes Sollozzo iaitu narkotik adalah berbahaya. Tidak seperti perjudian yang dikira sebagai harmless vice.

Akibatnya, Sollozzo dan sekutu kuatnya, Tattaglia cuba membunuh Corleone.


Dulu Dr. Asri mufti Perlis. Pasal pendapat berbeza, khidmatnya tidak disambung.
Berbanding dengan mufti-mufti lain, Dr. Asri siap ada ruangan sendiri di Utusan. Aku tak ingat sebab apa khidmat dia tak disambung tapi semua orang tahu sebab yang diutarakan itu bukan sebab yang sebenarnya.



Frank Pentangelli merupakan orang kuat Don Corleone. Selepas kes ditembak, Vito Corleone menjadi lemah. Dia memberikan tugas menguruskan family itu kepada anaknya, Michael Corleone. Michael sebagai Don yang baru, mengambil keputusan untuk berpindah ke Nevada, manakala hal-hal di New York diserahkan kepada Frank Pentangelli. Frank mula bergerak sendiri dan beberapa tindakannya di New York menyebabkan beberapa pihak tidak berpuas hati kepadanya.

Frank terlibat dengan masalah di New York dan meminta tolong kepada Don Corleone tetapi Don buat bodoh pasal dia tak nak bisnes barunya kacau. Frank sebagai orang lama tak puas hati dengan tindakan Don baru jadi terus dia membalas dendam. Tapi ini Don Corleone beb, takkan senang-senang saja kalah. Akhirnya, Frank yang bunuh diri.


Sejak keluar daripada Pejabat Agama Perlis, Dr. Asri mula bergerak sendiri. Dia memberi ceramah secara bebas. Bila ada jemputan ceramah, maknanya adalah pengikut Dr. Asri. Pejabat Agama Selangor tak senang duduk. Ditangkapnya si Dr. Asri. Tiada kelayakan katanya (heh bekas mufti tiada kelayakan?).



Kalau mafioso membunuh fizikal dengan peluru dan pistol, mufti-oso membunuh karakter dengan tangkapan dan tuduhan.


Kita tunggu dan lihat saja apa akan jadi selepas ini. Siapa yang balas dendam dan siapa yang bunuh diri.



Monday, November 9, 2009

Normal Service Resume

Embrace your fear.
Embrace your anger.

Embrace yourself.

Thursday, November 5, 2009

Feed Your Head

Hope is a beautiful thing.
And also dangerous.

Hope give you motivation, keep you going.
Hope is keeping whatever you do in life makes sense.

But when you hope is shattered, you get really pissed off.
You start to lose hope, and lose your sense.


********************************************

Bila dah dekat nak
final, memang study macam gila.
Sampai dah dekat nak jadi gila.

Apa boleh buat.
Macam tu lah,
brader!

Semua kerja-kerja gila ini buat otak aku rasa kebas.
Macam
junkies yang baru lepas telan LSD.

Kalau aku tak lawan, memang boleh OD.
Untuk
counterbalance semua kegilaan dunia ini, bila study, aku pasang Fear And Loathing In Las Vegas.

Best drugs movie ever made.

Menonton filem ini sangat 'pelik'. Ia buatkan kita rasa seperti kita sendiri yang mengambil dadah.

Dan 'kepelikan' filem ini yang buat aku tak terus hanyut dibawa dakyah-dakyah dunia kejuruteraan.

Wednesday, November 4, 2009

Heaven on Earth


Put I Am The Resurrection by The Stone Roses on repeat mode and stare at Lisa Surihani for hours.

Man, its heaven.


Aku takkan hampakan harapan Lisa untuk test Geotechnical Engineering petang ini.

Yeah, baby!

Balada Minggu Belajar

Jam lebih 2 pagi.

Entah dah menguap berapa kali.

Perjalanan masih jauh lagi.


Extraordinary time need extraordinary measure.

Kopi Duda!
Make it double!

Oh yeaahhh....
Thats what we need.

Ditemani dengan Radiopilot, sekarang gua dah ready untuk study sepanjang malam.

Und wir fahren mit dem Fahrrad um den Platz
Dabei frage ich mich selbst: was wäre, wenn es dieses Fahrrad gar nicht gibt

Sunday, November 1, 2009

Balada Orang Bujang



Hari ini kamus survivalism hidup aku bertambah satu lagi chapter.

Buka durian pakai sudu.

Amacam?
Ganas tak?

Saturday, October 31, 2009

Nyaman Pagi Sabtu


Hujan di pagi sabtu.

Oh nyamannya.

Tiada apa lagi yang boleh dibuat melainkan setting bantal, tarik selimut dan terus ke alam mimpi mencari John Lennon dan sama-sama buat Bed-In.


oh, kedengaran sedikit gay disitu.

Friday, October 30, 2009

Hedonis Terpimpin

"Imagine there's no countries. It isn't hard to do. Nothing to kill or die for. And no religion too."
- John Lennon


Bila akan sampai satu masa, manusia memandang sebagai seorang manusia?

Bukan pada warna kulit, kewarganegaraan atau agamanya.

Penting sangat ke semua itu?


Kenapa kita mahu dipandang mulia dengan warna kulit atau agama kita?

Bagi kau agama kau, bagi aku agama aku.
Tak perlu nak sibuk-sibuk dan tak perlu nak kacau-kacau.

Semua orang menghormati semua orang.

Dan jangan lupa, manusia sebahagian daripada alam, jadi manusia juga harus menghormati alam.


Tiada gunanya jika dipandang tinggi pun kerana, kau manusia, aku pun manusia. Bila kita mati, kita sama-sama reput juga. Bau busuk sama juga.


Kita sama-sama manusia, jadi, apa mahu kalut?


ps : siapa kata golongan hedonis sampah masyarakat? siapa kata muzik barat melalaikan? asal betul alirannya, mesej yang disampaikan lagi bermakna daripada nasyid-nasyid leleh yang tak habis-habis gatal nak kahwin.

Thursday, October 29, 2009

Klasik Jenan Siri 2

Sebelum gua tidur semalam, tiba-tiba gua teringat dekat Persatuan Kompang SMSAH a.k.a PERKOSA.

Apa cerita ahli-ahlinya?
Masih aktif berkompangkah?

Bila mahu buat collaboration sama Kanye Murugan dengan 50 Rupee?

Tuesday, October 27, 2009

Kuot Kultus

Seorang idealis belajar untuk hidup.

Seorang realis belajar untuk CGPA.

-Fauzan Pauzi
Sastengawan Negara

Berita Baik Bai!


Berbeza dengan kepercayaan umum, Muallaf tidak pernah diharamkan tayangannya di Malaysia.

Akhirnya, Malaysia bakal menyaksikan karya terakhir dan terpendek Yasmin Ahmad pada 24 Disember ini.

Filem yang ideanya fresh dan thought-provoking ini siapa tak tengok memang kodi.
Bukan selalu ada dekat Malaysia.

Yang ada cerita-cerita merepek Razak Mohaideen.
Profesor? Hah jangan buat lawak!

Sunday, October 25, 2009

Basikal

Hidup aku banyak bergelumang dengan basikal.

Aku mula guna basikal yang betul-betul punya basikal(maksudnya 2 roda) masa darjah satu.

Bila habis PLKN, aku terus ambil lesen.
Bila dapat L, terus zaman kegemilangan basikal aku berakhir.

Basikal memang nostalgik bagi aku. Banyak kenangan.

Semua kawan tak keruan aku ada kisah dengan basikal.

Ap, dengan harimau belang dia. Patut ah sekarang sibuk sangat dengan 3 Harimau dia.
Kamil, pemusnah basikal terulung. Dan basikal yang dimusnahkannya semua bukan basikal dia. Basikal orang lain.
Syamim, siapa boleh lupa kisah ditabrak kereta mengundur depan Bike Centre dengan tayar masih bergulung di kepala.
Zarith, fuhh yang ini legend. Last aku dengar sekarang dia ranking 13 BMX Flatlander Malaysia. Anak murid Lan Ipoh ini. Dia punya frame basikal saja dah lebih elaun sebulan Petronas bagi aku.
Yazid, dengan BMX Champion just-for-show-not-for-go dia.
Aku? Macam biasa la. Paling hensem dan paling macho.

Masa zaman kayuhan, celah bedah Teluk Intan mana yang kami tak sampai lagi.

Pasir Bedamar? Check!
Batu 6? Check!
Speedy? Check!
The Store? Check!
Siang Hoong? Check!
Selabak? Check!
Makam Tok Janggut?(aku tak tahu ini Tok Janggut Pahang ke Tok Janggut lain) Check!

Sikit lagi nak sampai Hutan Melintang.


Dalam 7 orang ini, tinggal Zarith saja yang masih ride. Yang lain semua lebur. Basikal masing-masing semua dah jadi macam setan. Ap punya harimau belang langsung tinggal belang saja.
Aku punya 10 tahun zaman kegemilangan pun berakhir bila dah ada AL Capone.


Fast-forward 3 tahun.


Petang semalam aku ride balik pusing UTP sama kawan.
Rasa ketagih la pulak.
Rasa macam nak beli balik satu basikal buat main kat UTP.


dum dum di dum dum da di dum dum

Thursday, October 22, 2009

Business or Pleasure?

Sekarang aku dalam dilema.
Tak tahu nak pilih yang mana satu.

Jangan salah faham.

Bukan kena pilih antara Liyana Jasmay atau Lisa Surihani.
Bukan kena pilih antara Audrey Tatou atau Melanie Laurent.
Bukan kena pilih antara Evo X atau Impreza Hatchback.


Aku kena pilih, antara study weekend ini pasal ada 3 test next week,
atau,
memperkasakan lirik-lirik Buzzcocks sempena persembahan pakcik-pakcik tua ini 2 minggu lagi.


Wednesday, October 21, 2009

Tahi Suci! Buzzcocks Datang Pekan!




Aku nak tengok Joy Division, memang dah tak boleh dah.
Ian Curtis dah mampus.

Aku nak tengok Sex Pistols, memang kerajaan takkan bagi permit kot.

Aku nak tengok The Clash, Joe Strummer pula mati awal sangat.

Aku nak tengok The Beatles, lagi merepek.


Jadi, sekarang, impian aku dah dekat sangat dalam genggaman ni, bolehlah kau orang semua bersedekah amal jariah. Buatkan satu tabung sumbangan untuk aku.

Terutamanya Krebat dan Kretong. Sebagai penyokong Man Utd, kau orang kena support aku supaya aku pula dapat support fellow Manchester lads ini.

Tapi aku tak tahu lah Buzzcocks ini Man Utd ke Man City.




Aku nak pergi!


Monday, October 19, 2009

Klasik Jenan

Aku terpandang kotak seterika di bilik kawan aku, terus aku teringat penyalahgunaan seterika yang berleluasa ketika di Jenan dulu.

Masa itu, mana ada duit nak beli pembakar roti. Tapi perut teringin juga nak makan roti bakar. Dasar nafsu kerbau.
Ambil seterika, pusing kasi paling panas, lepas itu tenyeh atas roti. Memang terbukti sedap.

Tapi itu teknik senang.
Langsung tidak memerlukan ketelitian mengawal haba dan daya tekanan.


Untuk resipi kedua, hanya yang pakar boleh buat.

Ini teknik untuk buat kraker berperisa coklat.


Ambil paket kecil instant mix Milo, seafdalnya yang ada cap 'Fuze', mampat kasi elok-elok lepas itu baringkan atas meja seterika/lantai/apa-apa permukaan rata.
Setting suhu secukup rasa. Tenyeh peket pun sesedap hati.

Jangan silap setting atau tenyeh nanti buruk padahnya. Bungkusan paket yang diperbuat daripada plastik mudah cair dan melekat pada permukaan seterika jika tersilap teknik.
Akibatnya, seterika sudah tidak dapat untuk digunakan sebagai tujuan asal seterika dicipta.

Anda harus cepat cari daun pisang sebelum rakan-rakan anda menggunakan kulit muka anda sebagai alat untuk ditenyeh agar kesan lekitan plastik itu tanggal.


Itu semua cerita lama.
Zaman segalanya minimal untuk survival.

Bukan macam sekarang.
Milo pun aku dah jarang bancuh sendiri.
Hari-hari teguk Kampai.





Sunday, October 18, 2009

Psychedelic



Jefferson Airplane - White Rabbit

One pill makes you larger
And one pill makes you small
And the ones that mother gives you
Don't do anything at all
Go ask Alice
When she's ten feet tall

And if you go chasing rabbits
And you know you're going to fall
Tell 'em a hookah smoking caterpillar
Has given you the call
Call Alice
When she was just small

When men on the chessboard
Get up and tell you where to go
And you've just had some kind of mushroom
And your mind is moving slow
Go ask Alice
I think she'll know

When logic and proportion
Have fallen sloppy dead
And the White Knight is talking backwards
And the Red Queen's "off with her head!"
Remember what the dormouse said;
"Keep YOUR HEAD
_______________
Keep your head"



The definitive song of the 60's.
Drugs and military.

Damn I wish I lived on the 60's.

The peak of rock n roll, cool fashions and scooters.

The time where femininity still doesn't crept into a man's life. Instead, the female at that time resembles masculinity.


Friday, October 16, 2009

Everybody is Stupid

Melepak-lepak di internet, dan aku nampak beribu-ribu manusia bodoh

Manusia yang bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk stand out daripada orang lain, tapi jadi macam apa yang Avril pernah nyanyi dulu, "You try to be cool but you look like a fool to me."

Kenapa manusia perlu lakukan sesuatu yang kita sendiri boleh nampak dengan jelas, bukan dirinya, semata-mata untuk mendapat approval orang lain.

Kenapa perlu mengikut orang, kenapa tidak hanya jadi diri sendiri, walaupun tidak istimewa. Tidak special. Sekurang-kurangnya tidaklah artificial.

To tell you the truth, you are NOT special. Or atleast you are not THAT special. And that means everybody

We are the middle children of history. No purpose or place. We have no Great War, No Great Depression. Our great war is spiritual war. Our great depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd be millionaires and movie gods and rockstars. But we wont.

Tyler Durden, yo!


Bagi aku, orang yang cool orang yang fuck-kan semua benda sekelilingnya. Langsung tidak ambil peduli apa yang jadi di sekitarnya. Popular culture? What a joke. Dan popular culture itupun sudah contradict dalam terms-nya.
Macam mana sesuatu yang popular itu boleh menjadi culture?


Dapat result taik? Fuck you! Exam susah gila babi.
Dapat result best? Fuck you! Nasib je tu.


Dan kita selalu dengar orang selalu berkata,
"Boleh ke buat macam itu? Apa orang lain kata nanti?"

Soalan cepumas. Kau hidup untuk diri kau atau orang lain?

Hidup kau, kau tentukan. Konsekuensinya, semua jatuh atas kepala kau.
Jadi apa kau nak sibuk apa orang lain nak fikir?

Kenapa perlu menjadi attention slut ataupun approval whore?

Hidup seperti mana yang kau mahukan. Dan maksud mahukan itu apa yang benar-benar ikhlas dari hati, bukan daripada apa yang anda lihat di kaca TV. Dalam TV, semua orang euphoria. TV tak pernah kelihatan sedih. Tak mungkin kehidupan TV boleh dijadikan kedalam kehidupan realiti kerana TV itu sendiri merupakan escapisme daripada realiti.

Dosa pahala? Itu semua kerja Tuhan. Pedulikan sahaja mereka yang berlagak Tuhan mahu menjatuhkan hukuman kepada orang lain.

Tuesday, October 13, 2009

Although It Sound Alright But In Your Heart You Know It Just Shite



Sekarang aku busy like a babi.

Mungkin blog akan terabai sementara waktu.
Tapi Tumblr mungkin berjalan rancak.

Aku perlukan santapan minda dalam bentuk visual.
Inspirasi.

Air sarsi.
Air liur basi.
Kau babi.


Friday, October 9, 2009

I Miss U So Much

Mana U ni? I dah tunggu dari jam 0000 semalam sampai 0000 yang baru lepas tadi.
U tak datang-datang pun.

U janji 8 Oktober. Ini dah lebih dah. U ni penipu la. I tak suka orang tipu-tipu I taw.

Haritu U cakap 8 Oktober. Sekarang dah cakap 9 pulak. Dah la itu baru nak bertolak. U cakap U sampai sini 14 Oktober.

Lamanya U. I rindu kat U taw.
Tapi I tetap tunggu U.

U jangan cakap macam Anwar. Dulu dia cakap 16 Sept, lepas itu tangguh, last-last tak jadi. I kecewa U. Entah-entah U tangguh-tangguh ni tak jadi nanti.

U jangan tipu I lagi taw.
U datang ye.

Sayang U. Muah muah. I tunggu U datang taw, Benteng Demokrasi Rakyat (BENDERA).

Wednesday, October 7, 2009

Writing Under Influence

Gua : Aku ingat nak join Rakan Masjid ah.

Member : Apahal pulak?

Gua : Saja. Nak cuba benda baru.

Member : Lu biar betul. Rakan Masjid tu untuk geng-geng alim ulamak je.

Gua : Tapi dulu kecik-kecik gua dah khatam Al-quran 4-5 kali. Tapi sepatah pun aku tak paham la kecuali Surah al-Fatihah dengan Al-Asr. Sirah rasul pun aku boleh tahan ingat.

Member : Lek lu. Sap kok lu.


Terus gua balut ganja. Sedar-sedar gua tengah jamming dengan Bob Marley. Terus impian gua jadi angan-angan.

Tuesday, October 6, 2009

Film Junkies!











Itu gambar-gambar dari 1st dengan 2nd roll filem yang aku tangkap.

Asyik main digital saja, bosan juga.
Try main analog pula.

Amacam?
Macho tak Yashica MG-1 gua?

Sunday, October 4, 2009

Sarapan Pagi Terhebat

Aku bangun pagi.
Hari Ahad.
Hari kebesaran bagi orang Kristian.

Tapi aku apa peduli, asalkan ianya hari cuti, aku sambut dengan besar hati.


Pagi-pagi lagi perut aku dah lapar.
Ini petanda kurang bagus.

Aku mengidam nasi lemak bungkus terhebat.

Siapa-siapa tahu mana aku boleh cari nasi lemak terhebat pagi-pagi di pekan Tronoh ini?

Yang aku tahu, makcik goreng pisang depan Bank Rakyat itu boleh tahan juga dia punya nasi lemak.
Masalahnya, dia buka petang sahaja. Harganya pun boleh tahan mahal.


Hari itu, adik aku mesej. Kata dia mak aku sudah ada FB.
WTF?

Wednesday, September 30, 2009

Crimson and Clover



Kadang-kadang,
bila aku baring,
aku pejam mata,
aku biarkan fikiran aku menerobos ke dalam ruang kegelapan.

Kadang-kadang,
dalam fikiran aku melayang,
aku sampai ke satu tempat,
yang buat aku rasa,

hidup aku nanti, akan berakhir di tangan aku sendiri.
Dan selalu terjadi,
bila akal aku menyebutkannya,
jiwa aku mengiyakannya.

Tuesday, September 29, 2009

Touch Screen or Traction Control?

Iphone topped the coolest brand, beating Aston Martin three-year consecutive run. Read here.

Iphone kalahkan Aston Martin?
Haih, apa nak jadi dengan dunia ini.

Macam mana Iphone dengan touch screen yang annoying, saiz gedabak susah nak masuk poket hanya sesuai untuk dibaling ketika dikejar anjing gila, atau sex maniac, boleh mengalahkan the ultimate playboy's car?

James Bond pun guna Aston, kau nak apa lagi?
Iphone hanya sesuai untuk vampire-vampire gay dalam Twilight. Dan mungkin juga Jonas Brothers.

Girls, please, have some taste.


Serius, aku tak boleh terima kenyataan ini.

Apa yang hype sangat pasal Iphone aku pun tak tahu. Aku pakai SE cap ayam beli rm200 saja. Boleh jugak hidup dengan cemerlang.
Kalau kena samun pun, ambil saja lah. Aku bagi dengan senang hati.
Lainlah bila pakai Aston Martin DBS. Orang nak samun pun takut. Pasal ingat James Bond.

Ambil satu situasi.

Aku dan seorang lelaki lain ajak kamu (untuk perempuan sahaja, yang lelaki tunggu Akram ajak) keluar malam ini.

Aku ajak kamu bersiar-siar dengan Aston Martin, seorang lelaki lain itu nak tunjukkan Iphone yang baru dia beli.

Mana kamu nak pilih?



atau




Dan ya, sedikit pesanan kepada semua rakan seperjuangan.

Sekarang semua sudah boleh mula detoksifikasikan mabuk-mabuk ketupat, lemang dan rendang dan mula mabuk dengan nota-nota syarahan kerana pabila berakhirnya cuti pertengahan semester, itu menandakan peperiksaan akhir dah nak sampai.

Kecuali Asyraf si macha Austera. Lu sempat merasa ke ketupat rendang semua? Ke pagi raya lu makan fish and chip je?


Saturday, September 19, 2009

Dua Empat Kerat

Pergi masjid selipar dicuri,
Selamat Hari Raya Aidilfitri.


Ketiak basah di tengah hari,
Mengalir masuk ke dalam kuali;
Patutlah dodol masin sekali,
Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Wednesday, September 16, 2009

Jika Aku Seorang Robot

Kenapa manusia ini takut dengan hantu tapi suka tonton cerita seram?
Aku rasa pasal ianya salah satu escapism oleh manusia itu daripada dunia hari-hari mereka yang membosankan.

Kenapa penagih-penagih bermula dengan dadah yang ringan kemudian berganjak kepada dadah yang berat? Kenapa mereka mula mencucuk di tangan kemudian beranjak ke cucuk di tempat merepek-repek?
Aku rasa pasal seseronok dan exciting mana pun satu benda itu, jika dilakukan hari-hari, akan menjadi bosan juga.

Kalau kau orang makan makanan kegemaran hari-hari pun, lama-lama, rasa nak muntah pun ada. Tapi aku tengok macha-macha Teluk Anson hari-hari bedal Nikmaat sama Zohrabibi, tak jemu-jemu juga. Ini aku rasa memang tahap perut lembu ini.

Dulu masa aku mula-mula masuk UTP, gila semangat nak belajar. Rasa nak terokai "dunia baru". Tapi lepas itu, hari-hari yang aku kena suap, teori teori teori dan math math math. Kalau dalam lab pun, aku rasa rigid macam dalam kelas jugak.

Lama-lama aku bosan. Rasa macam robot.

Pergi kelas, kena suap dengan teori dan math, angguk saja apa lecturer cakap, lepas itu balik.
Ulang untuk 5 hari dalam seminggu.

Aku rasa macam diprogram itu menjadi robot yang akan dihantar ke pasaran kerja. Lepas itu, jadilah pekerja yang hanya mengangguk kepada semua arahan bos.

Outcome Based Education? my bottom! Apa outcome-nya? Robot saja lah. Jurutera robot. Pergi kerja balik kerja. Hujung bulan dapat gaji beli ayam kentaki duduk depan TV menjilat jari.

Hidup tak berfalsafah. Nak salahkan semua kat mereka pun tak boleh jugak. Pasal kat universiti aku pun bukan ada pengajian falsafah.

Nak buat apa falsafah kat universiti aliran kejuruteraan? Aik? Kata nak lahirkan well-rounded student. Yang aku nampak, well-rounded dekat bahagian perut saja lah.

Bagi aku, bila ada falsafah, otak banyak berfikir. Bila banyak berfikir, banyak idea-idea baru, banyak pergerakan baru. Takdelah bosan sangat terperap kat sini.

MPP? Jangan buat lawak. Apa faedahnya kumpulan ini aku pun tak tahu.

Mungkin salah aku jugak. Pasal ambil bidang kejuruteraan. Memanglah kena ikut buku.
Takkan kau nak buat struktur bangunan yang murtad dengan hukum fizik? Menangis Isaac Newton dalam kubur. Penat-penat dia discover graviti kau pulak boleh buat tak reti.

Apa nak buat. Masa di sekolah dulu langsung tiada pendedahan. Yang nampak hanya sains dan teknikal. Doktor atau engineer. Aku pilih engineer. Pasal nampak nakal sikit berbanding doktor.

"Apa? Kau tak nak ambil engineering, nak masuk broadcasting? Kau nak kena lempang?". Agaknya itu kot reaksi mak bapak aku kalau aku nak ambil satu tawaran daripada kolej subsidi Media Prima tapi tiada biasiswa berbanding tawaran-tawaran kejuruteraan siap dengan biasiswa.


Escapism.
Kalau ikutkan hati, aku rasa nak selalu dapat lari daripada dunia yang penuh aturan ini.
Aku nakkan kejutan, ketidakaturan, kebebasan. Apa nak jadi, jadi.

Aku nak selalu berjalan-jalan.
Naik vespa, dengan Sony A200 dan Holga 135BC, mencari pengalaman. Aku nak pergi ke mana saja angin bertiup, ke mana saja hati aku terdetik.


Tapi masalahnya, wang ringgit.
Aku bukan anak Ananda Krishnan. Holga 135BC pun aku tiada.


Jadi, terperaplah aku dalam bilik ini.
Menulis yang bukan-bukan.



Selamat Berpuasa. Untuk yang puasa.

Tuesday, September 15, 2009

Gangguan Seksual

Senyuman Gay Terhebat

Semalam ada awek tegur aku.

"Wow, kacaknya you pakai shirt ni. Ben Sherman lagi tu. Baju raya, ek?"

Jantung aku berhenti berdegup.
Peluh jantan mula keluar.

Aku hampir-hampir report polis.

Monday, September 14, 2009

Minuman Rasmi Bulan Ramadhan

Wine bajet melayu a.k.a Sirap.

Memang kegemaran. Murah pulak tu. Seringgit dapat dua bungkus.
Memang hari-hari aku jinjit minum kat bilik. Maksud aku waktu berbuka la. Bukan sebelum itu.


Tapi dalam meraikan 10 malam terakhir ini, tadi aku tukar menu.
Hari ini aku bantai cendol.

Boleh tahan sedap. Tapi dia punya cendol gila banyak sampai terlebih-lebih padahal airnya dah habis.

Terus aku buat ratah.

Dalam sibuk meratah, aku terasa macam diriku seorang makhluk asing. Sedang meratah ulat hijau.

Mungkin aku patut kurangkan tonton Futurama.



Apa aku merepek ni. Esok ada test woi!

Study Mode On!
Full Blast!!

Cengkerang Bom

atau kata lainnya bombshell.
Pensyarah aku baru jatuhkan satu tepat atas riba di celah-celah kangkang. Memang senak.
Ribut tiada taufan tiada tiba-tiba esok ada test. Pukul 9 pagi pulak tu.

Memang mengelejat. Kelas dia yang pukul 9 pun aku selalu berterabur.


Korang doa-doa bagi aku bangun dengan jayanya esok.
Kot-kot 10 malam terakhir ni makbul ke.

Tree Hugger



Tadi aku kemas-kemas sikit locker aku.
Lipat sikit seluar baju ikut dan, lepas itu susun elok-elok.

Dalam sibuk melipat, terus aku terjumpa satu fakta.

Rupanya hampir separuh daripada pakaian harian aku merupakan pakaian terpakai.
Secara langsung menjadikan aku seorang mamat eko pencinta alam.

Gila cool. Aku telah menolong mengurangkan jumlah pengeluaran sampah rakyat Malaysia yang sememangnya macam celaka.

Walaupun aku peminat tegar dunia kereta berenjin V12 dan pengecas turbo yang sentiasa menjadi sasaran mamat-mamat pergerakan hijau sebagai pencemar alam, aku tetap melabel diri aku sebagai pemeluk pokok.

Esok, sepanjang perjalanan ke kelas, aku nak peluk semua pokok yang aku jumpa........





.......dan gadis-gadis manis.