Monday, December 12, 2011

Pengembaraan di Sabah part 1 : Kota Kinabalu ke Kudat



Ini punya pengembaraan dah berbulan dah lepas, rasanya April kalau gua tak silap tapi entah kenapa gua cukup malas rasanya nak tulis dalam ni. Gua peram saja.

Memandangkan dua tiga hari kebelakangan ni gua sibuk study memerah otak kiri, gua rasa baik harini gua kasi can otak kanan pula untuk beriadah. Otak kiri sila pergi mampus bersama calculus-calculusnya.


Masa internship gua, gua habiskan masa lebih kurang 5 bulan di Sabah. Ramai orang pelik apa pasal gua pilih nak ke seberang sana untuk internship. Masa gua dapat offer untuk ke Sabah, gua pun terkejut juga. Lepas itu gua fikir, yang gua tahu pasal Sabah ialah Syarikat Berpiagam Borneo Utara, Gunung Kinabalu, Jambatan Tamparuli, dan sumandak hot pants. Memandangkan memang gua tak tahu apa-apa pasal Sabah, gua decide gua kena pegi sana. Gua kena tengok sendiri Negeri di Bawah Bayu ini.


Fast-forward, tengok-tengok stint gua di Sabah sudah hampir ke penghujungnya. Tiba-tiba gua sedar gua tiada buat apa-apa serious adventure lagi. Setakat melepak dengan sumandak hot pants bukanlah dikira serious adventure. Visa lawatan sosial 90 hari gua pun sudah nak habis (tahukah anda semasa gua di sabah gua dikira sebagai pekerja haram pasal gua tak guna pass yang betul? dan tahukah anda lagi bahawa penduduk semenanjung hanya diberi pas lawatan sosial selama 90 hari jika anda pergi ke Borneo?) So gua plan untuk bergerak dari Kota Kinabalu menghala ke selatan, masuk ke Brunei dan mungkin lajak terus ke Sarawak.


Tiba-tiba khabar dari HQ mengatakan gua sama bos gua kena balik awal, sebelum pas habis. So plan asal gua buang jauh-jauh. Buka balik map Sabah, dan gua tengok mana tourist attraction yang feasible dalam masa yang tak berapa nak lama gua ada ni.


The Tip of Borneo atau Tanjung Simpang Mengayau, Kudat, lebih kurang 200 km dari Kota Kinabalu.
Ranau, lebih kurang 90 km dari KK.


Gua fikir ini menarik.Kedua-dua pun ada balance in culture and nature, memang favourite gua. Kembali kepada Google Map. Gua tengok jalan agak straight-forward dari KK ke Kudat. Jadi gua decide gua tak payah bawa map. Bukan susah sangat pun jalan di Sabah ni. Semua straight-forward.


Setelah destinasi ditetapkan, tunggangan diperlukan. Satu kekurangan untuk travel di Sabah ini adalah transport. Public transportnya agak bercelaru. Cara termudah untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat adalah menggunakan teksi tapi tahu sendirilah harganya macam mana. Cara kedua termudah adalah minivan yang bertindak sebagai bas, harganya lebih murah tetapi tidak selesa dan terpaksa berhimpit-himpit.


Tapi gua tak pakai pun dua-dua cara itu. Cara yang gua pakai adalah ini:

asd


Kawasaki KLX 150. Single cylinder, SOHC, 2 valve producing 8.6 kW of horsepower and 12 Nm of torque. Peneman gua sepanjang jalan.


Harga sewanya gua rasa memang tidak sesuai untuk pengembaraan bajet, tetapi kebebasan yang gua ada untuk menentukan perjalanan gua sendiri tanpa perlu mengikut jadual orang lain gua rasa sangat berbaloi untuk gua berbelanja lebih.


Gua sewa motor ini di Wisma Sabah, tempat segala tour and travel agency ofis ada di sini, sekali dengan motorbike and car rental. Lepas letak deposit apa semua, masa untuk penyerahan motor. Brader yang serah motor itu bagi la sedikit sebanyak briefing, and then dia suruh gua test ride dahulu. Halamak, ini yang buat gua cuak. Pasal apa gua cuak? Pasal sejak gua dapat lesen, 90% masa gua di atas jalan adalah riding, lagi 10% driving. So sepatutnya tiada masalah. Cuma hampir 100% masa gua riding itu adalah skuter klasik Itali gua, ataupun skuter moden automatik kakak gua. Boleh kata ini kali pertama gua menunggang motorsikal manual konvensional. Memang gua kekok gila babi. Test ride berlangsung dengan lancar cuma bila gua berhenti, gua tak jumpa gear neutral. Berhenti, lepas klac, enjin mati. Damn, malu sial. Baru je gua kencing brader tadi kata gua memang pro naik motor. Lepas itu brader itu ajar macam mana nak free gear. Test ride sekali lagi semua lancar. Gua ikat bag di seat pakai bungee chord, sarung helmet dan pengembaraan pun bermula!


Gua tak boleh nak cerita la dia punya rasa masa 10 km mula riding tu. Kekok macam bayi baru belajar berjalan tapi dalam hati macam nak pecah rasa seronok, bebas, excited. Dengan pemandangan indah jalanraya pesisir pantai di KK ini, memang gua rasa macam Faizal Hussein. Kalau anda pernah travel dan mengembara, anda faham la perasaan tu.



DSC08184




Belum lagi keluar KK gua dah gatal nak test top speed KLX nih. Tapi gua teringat yang gua bukannya pro lagipun ada beratus kilometer lagi perjalanan, jadi gua take it easy. Masalah paling utama bagi KLX ini adalah ketiadaan fuel gauge. Jadi kena agak-agak sendiri berapa banyak lagi minyak yang tinggal dalam tank. Dengan tank yang kecil, ini menambahkan lagi keseronokan dalam perjalanan gua. Hey, kalau perjalanan memang dah confirm selamat pergi dan sampai, itu bukan adventure namanya. Yang gua ingat berdasarkan pembacaan gua di internet berkenaan KLX ini, satu full tank boleh pergi 200+ km. So sepatutnya tiada masalah bila gua top up masa half way nanti.


Dan berdasarkan Google map dari internet, gua ingat untuk ke Kudat gua perlu menuju ke Kota Belud dahulu, dan dari sana ambil jalan ke Kota Marudu. Sebelum sampai Kota Marudu, ada simpang ke Kudat. Ok, set. Straightforward saja.



asd



Yelah sangat. Baru keluar KK, terus gua sesat banat. Tak jumpa jalan ke Kota Belud. Damn. Tak mengapa relax dulu. Perut pun rasa lapar pasal gua tak breakfast lagi so gua singgah sebentar di gerai tepi jalan. Lepas bertanya jalan, gua meneruskan perjalanan.


Pemandangan sepanjang jalan memang menakjubkan. Dari tanah landai yang dipenuhi sawah padi dan orang-orang, ke jalan berbukit beralun yang menguji skil penunggangan. Menembusi kampung-kampung membuatkan gua bernostalgia. Sayang gua tak ambil gambar semasa dalam perjalanan. Plan asalnya gua nak ambil masa perjalanan balik nanti tapi masa balik sepanjang jalan gua dibasahi hujan. Damn.


Pemandangan yang menusuk kalbu diiringi dengan kondisi jalan yang kadang-kala teruk. Kalau anda rasa jalanraya di semenanjung macam celaka, di sini lagi celaka. Tapi KLX tetap steady. Yang tak steady-nya gua. KLX adalah dirt bike dan tak sesuai untuk dibuat touring pasal design seat dirt bike selalunya datang dari neraka. Baru 100 km lebih bontot gua dah cramp. Sekali-sekala gua terpaksa ride sambil berdiri untuk melegakan sengal-sengal otot dan sakit bontot.


Lebih kurang dua jam setengah menunggang gua bertemu dengan simpang ke Tanjung Simpang Mengayau. Dari situ gua bertemu pula simpang tiga, dan satu papan tanda menunjukkan Tanjung Simpang Mengayau ke arah kiri, satu lagi ke arah kanan. Gua lambung syiling. Kanan menang.


6



Sampai saja di sana, memang hilang segala penat lelah gua. Terik matahari pun gua tak rasa. Makan tengah hari memang terasa sangat sedap bila di depan mata anda adalah Laut Sulu yang membiru.



DSC08219



Lepas makan, gua lepak di bawah pokok sambil angin laut menghembus pipi. Tenang. Selain gua, ada hanya satu famili sahaja lagi di pantai itu. Rasa macam di private beach. Melihat air yang jernih itu buat gua tak boleh tahan. Lepas mandi, melepak kembali sambil menunggu boxer kering.



2




DSC08224



DSC08239



Memang gua tak puas lagi melepak tapi gua dah mula kena gerak ke destinasi seterusnya. Hari pun dah petang. Gua terus ke Rumah Panjang Bavanggazo, tempat penginapan gua. Untuk tidur di sini, tempahan awal perlu dibuat terlebih dahulu. Senang saja pun. Gua call je. Sampai sana, gua sebut dah ada reservation, terus dia tunjuk bilik gua.



1


Whoa ini memang betul-betul rumah panjang. Gila basic. Satu-satunya benda moden yang ada dalam bilik adalah mentol. Itu saja. Yang lain semua diperbuat daripada buluh dan intergrated skali dalam struktur rumah panjang itu. Termasuklah katil. Sepatutnya harga satu bilik Rm100 untuk satu malam dan satu bilik untuk 2 orang, tapi memandangkan gua cool macam Faizal Hussein, gua dapat RM50 sahaja untuk satu bilik. Mula-mula cuak juga pasal gua dapat bilik paling hujung sekali. Hurmmm bilik hujung lepas itu kasi diskaun, gua takut ada 'cerita' saja disebalik bilik gua nih. Tapi malam itu gua tidur lena juga.



3



Lepas check in, mandi, gua pusing-pusing kampung kejap. Lepas itu balik bilik rehat-rehat. Dalam bilik mana ada tv ke apa so gua baring atas katil buluh pandang siling saja la. Tak pun tengok ayam menguis-nguis cari makan kat bawah lantai. Sedar-sedar je dah malam bila tuan rumah datang ketuk pintu bilik gua. Katanya dinner dah siap. Gua pun pergi la makan. Malam ini gua disertai geng student dari KL yang travel ke Sabah. Diorang group besar so sewa kereta terus. Lepas makan gua sembang-sembang kejap sambil tunggu persembahan kebudayaan.


Dimulai dengan persembahan alat muzik tradisional. Gong memang memainkan peranan besar dalam masyarakat Rungus (lupa nak bagitahu yang Bavanggazo ini kampung masyarakat Rungus). Kemudian persembahan dari seorang nenek tua yang main seruling menggunakan hidung dan kemudian tarian. Gua memang tak ambil gambar masa persembahan ini pasal keadaan rumah yang gelap. Gua malas pakai flash pasal flash camera gua kuat bukan main, takut menganggu persembahan pula. So, kalau nak tengok macam mana gaya seorang nenek tu main seruling guna hidung, sila datang dan tengok sendiri. Gerenti tak rugi.


Untuk tarian, dimulakan dengan tarian bambu. Macam biasa bila lepas persembahan mesti ajak penonton join sekali. Tapi gua tak join pun. Gila. Kalau tersepit kaki gua dala tu macam mana gua nak ride balik. Takut gua rumah tu roboh kalau gua terloncat-loncat. Gua bukan reti menari pun. Satu-satunya tempat gua menari adalah dalam mosh pit. Itupun bukan dikira menari, itu namanya menggila. Kemudian seterusnya ke tarian yang kedua. Tarian Sumundai-Mongigol. Hah yang ini senang. Jadi gua join. Lagi satu sebab gua join pasal tarian ini boelh berpasang-pasangan. Well, taklah seronok sangat pasal penari sumandak Rungus asli kelihatan seperti di bawah:



4



Agak kecewa juga pasal impian menari bersama sumandak asli masih tak kesampaian. Tak mengapa. Amoi KL pun ok juga.


Lepas tarian, masa untuk melepak. Gua bersembang-sembang sikit dengan tuan rumah panjang ini. Tanya pasal rumah panjang, pasal gong, kraf tangan masyarakat Rungus, dan yang paling penting, mana pergi sumandak-sumandak Rungus di kampung ini. Baru gua tahu situasi yang sebenar. Sumandak-sumandak penari asal malam ini ada buat persembahan di pekan Kudat, digantikan oleh ibu-ibu sumandak ini. Cis. Tak mengapa. Gua ada alasan untuk kembali ke sini. Bila gua dah mengantuk, gua minta diri mahu tidur dulu. Kemudian tuan rumah pun kata sama gua, "Kamu ni berani datang jalan-jalan sini sorang-sorang, tak kenal siapa-siapa. Saya respect sama kamu."


Malam itu gua tidur dengan hati yang kembang bermimpikan Faizal Hussein.


Paginya gua bangun dengan bunyi ayam berkokok. Gua lepak-lepak kejap sambil hirup udara segar. Nenek-nenek yang semalamnya menjadi penari kini membuat kraf tangan. Kaum Rungus ini terkenal dengan seni manik. Gua tengok sendiri macam mana mereka buat perhiasan manik. Ada juga beli satu dua buat souvenir.



DSC08289


Tengah gua melepak sambil bersembang dengan makcik-makcik ini sambil meng-adjust anak dara diorang, datang pula satu gerombolan rombongan. Gayanya macam dari pejabat kerajaan. Entah kenapa gua rasa tak kena semacam. Gua pack barang gua, cakap goodbye kat orang-orang rumah panjang ni, gua terus jalan.


Semalam gua ada dengar pasal pantai Kulambu dan pulau Kulambu masa di TSM. Gua dengar katanya dekat saja dari situ. Gua menuju ikut jalan semalam. Baru 15 minit perjalanan hujan turun. Gua stop kejap di satu pondok. Bawak keluar rain cover untuk bag, kemudian lepak kejap tunggu hujan reda. Hujan reda sikit, gua sambung perjalanan. Sampai di simpang semalam, kali ini gua ambil kiri. Kalau ikut kanan semalam jalan asphalt cantik, kali ini jalan gravel. Memang betul-betul mencabar tapi KLX relax saja. Ini memang habitat asal dia. Dari gravel bertukar je jalan tanah. Hujan di awal pagi buatkan jalan berlumpur.



DSC08359


Tayar belakang gua tak sesuai untuk keadaan macam ini, tapi apa ada hal, redah saja. Memang main gear 1 dengan 2 saja. Banyak kali juga gua nka tersungkur tapi masih steady. Gua rasa macam gua dah miss simpang ke TSM tapi gua buat tak peduli. Tengah seronok layan jalan lumpur ini. Tengah gua seronok off roading ni tiba-tiba ternampak sign tulis pantai Kulambu. Terkejut gua. Memang betul-betu luck. Gua tengok ada 3 famili sedang ready nak picnic di tepi pantai. Tengok gaya macam orang situ juga. Pasal tempat ini memang ceruk gila, rasanya orang luar memang tak tahu kot, kecuali gua, pasal gua Faizal Hussein.



5


Dari pantai itu gua ride ke sandbank yang menghubungkan antara pantai dan pulau Kulambu. Gua lepak situ sambil jemur baju seluar dan bag gua yang basah hujan. Gua lepak situ sambil menikmati pemandangan yang aman dan permai. Lepas dah kering, gua ready nak ke TSM balik.


7


Pasal gua tak puas lagi sama TSM. Kemudian mengikut jalan lumpur yang sama, jumpa simpang ke TSM dan terus ke sana. Gua stop kat satu kedai tepi laut untuk lunch. Dari semalam lagi gua hendak stop tapi pasal tak sempat gua tak jadi. Patutlah instinct gua memanggil ke sini. Rupanya pasal ada ini.



DSC08376


Akhirnya sumandak Rungus asli. Bukan satu, bukan dua tapi tiga. Lunch di tepi pantai bersama sumandak, life's good.


DSC08366


Tengah relaks-relaks, datang satu mat saleh. Owner kedai ni rupanya. Dari England tapi dah lama duduk Sabah. Gua tanya kahwin orang sini ke tapi dia cakap tak. Memang jatuh cinta dengan Sabah. Sembang sikit-sikit. Kaki ragbi katanya. Geng-geng Sandakan Eagles.



8


Dah redup sikit, gua pun ready nak gerak dulu. Gua tanya mana nak cari petrol. Gua malas nak ke pekan Kudat pasal jauh sangat. Dia kata ikut balik jalan masuk tadi, nanti ada satu rumah ada lukisan laut dengan ikan, di situ ada jual. Lepas cakap thank you apa semua so masa untuk gerak. Tengok-tengok KLX tak boleh start. Gua try dua tiga kali tak boleh juga. Gua cek tank, minyak ada lagi. Gua try turn ignition off, lepas tu on balik. Still tak boleh. Tengah gua menggaru-garu kepala yang tak gatal, gua terperasan engine switch gua dalam keadaan off. Celaka. Flick kepada on, sekali kick saja terus hidup.



9


Terus gua ride balik. Dalam half-way perjalanan hujan turun. Lebat macam sial. Memang kadang-kadang gua tak nampak jalan. Apa-apa hal pun gua steady sampai ke KK, bersiap sedia untuk perjalanan bahagian kedua, Ranau.




5 comments:

Hakim KOT said...

gua tunggu destinasi kedua dgn penuh sabar..haha

annajmi said...

per..serious best...tumpang tanya , sewa motor klx tu berapa harga . sebagai yang berpengalaman , bg sy tips atau jenis moto yang sy perlu guna utk ke Kota Marudu dari kk . sy hanya student smenanjung yang ingin mencari pengalaman menembusi jalan ke Kota Marudu .

Anonymous said...

contact no rumah panjang tu ada ke?

asmarini said...

boleh tahu contact num rumah panjang x?
asmariniasaari@ymail.com
tq

Hardine Rez said...

Klu nak sewa motor di KK or Sandakan cuba sms: 60103166752 Lodin